Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z wędliną i warzywami
Warzywa czyścimy, myjemy i osuszamy z wody. Ogórek kroimy w kostkę, solimy mieszamy i przekładamy na sitko.
Marchew obieramy i kroimy w plasterki, wkładamy razem z makaronem do gotującej się wody z solą i olejem. Gotujemy przez 5 minut i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody.
Por kroimy w krążki, paprykę i obrane cebulę w kostkę, obraną dynie w kosteczkę. Pokrojone warzywa ( oprócz ogórka ) smażymy na oleju przez kilka minut. Wsypujemy przyprawy i mieszamy.
Wędlinę kroimy w kostkę. Miksujemy śmietanę z jajkiem. Rozgrzewamy piekarnik.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy : makaron z marchewką, odsączony ogórek, smażone warzywa, pokrojoną wędlinę, śmietaną z jajkiem, starty żółty ser.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.
Marchew obieramy i kroimy w plasterki, wkładamy razem z makaronem do gotującej się wody z solą i olejem. Gotujemy przez 5 minut i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody.
Por kroimy w krążki, paprykę i obrane cebulę w kostkę, obraną dynie w kosteczkę. Pokrojone warzywa ( oprócz ogórka ) smażymy na oleju przez kilka minut. Wsypujemy przyprawy i mieszamy.
Wędlinę kroimy w kostkę. Miksujemy śmietanę z jajkiem. Rozgrzewamy piekarnik.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy : makaron z marchewką, odsączony ogórek, smażone warzywa, pokrojoną wędlinę, śmietaną z jajkiem, starty żółty ser.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.