dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Bułki pszenne ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo szybkie w produkcji bułeczki pszenne ze słonecznikiem na drożdżach. Piekę je wieczorem, a rano mamy świeże pieczywo na śniadanie.

Bułki pszenne ze słonecznikiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułki pszenne ze słonecznikiem

 

  • 40 dag mąki pszennej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mielonego lenu
  • 4łyżki łuskanego słonecznika
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Bułki pszenne ze słonecznikiem
Do robota wlewam wodę i olej. Następnie rozkruszam drożdże, zasypuję cukrem. Dodaję mąkę, sól, mielony len. Włączam maszynę i wyrabiam gęste ciasto. Pod koniec wsypuję jeszcze 3 łyżki słonecznika.

Ciasto wykładam na blat oprószony mąką, krótko wyrabiam. Blachę wykładam papierem do pieczenia (ew. smaruję odrobiną oleju).

Z ciasta odrywam kawałki i formuję kule wielkości małego jabłuszka. Układam w odstępach na przygotowanej blaszce. Na koniec przy pomocy pędzelka smaruję rozbełtanym żółtkiem i posypuję resztą słonecznika.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 10-15 minut.

Gdy bułeczki ładnie wyrosną, zwiększam temperaturę do 190 stopni i piekę 25 minut.
Bułki pszenne ze słonecznikiem
Z wyrobionego ciasta formuję niewielkie bułeczki
Bułki pszenne ze słonecznikiem
Bułki smaruję żółtkiem, dzięki czemu po upieczeniu są rumiane i chrupkie