Sposób przygotowania:
Bułki pszenne ze słonecznikiem
Do robota wlewam wodę i olej. Następnie rozkruszam drożdże, zasypuję cukrem. Dodaję mąkę, sól, mielony len. Włączam maszynę i wyrabiam gęste ciasto. Pod koniec wsypuję jeszcze 3 łyżki słonecznika.
Ciasto wykładam na blat oprószony mąką, krótko wyrabiam. Blachę wykładam papierem do pieczenia (ew. smaruję odrobiną oleju).
Z ciasta odrywam kawałki i formuję kule wielkości małego jabłuszka. Układam w odstępach na przygotowanej blaszce. Na koniec przy pomocy pędzelka smaruję rozbełtanym żółtkiem i posypuję resztą słonecznika.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 10-15 minut.
Gdy bułeczki ładnie wyrosną, zwiększam temperaturę do 190 stopni i piekę 25 minut.
Ciasto wykładam na blat oprószony mąką, krótko wyrabiam. Blachę wykładam papierem do pieczenia (ew. smaruję odrobiną oleju).
Z ciasta odrywam kawałki i formuję kule wielkości małego jabłuszka. Układam w odstępach na przygotowanej blaszce. Na koniec przy pomocy pędzelka smaruję rozbełtanym żółtkiem i posypuję resztą słonecznika.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 10-15 minut.
Gdy bułeczki ładnie wyrosną, zwiększam temperaturę do 190 stopni i piekę 25 minut.