misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 631]

Bułki pszenno orkiszowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, delikatne i puszyste bułki z mąki pszennej i orkiszowej. Idealne na śniadanie i kolację. Doskonałe na śniadanie do szkoły i do pracy.

Bułki pszenno orkiszowe Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Bułki pszenno orkiszowe

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno orkiszowe
Do dużej miski przesiewamy mąkę orkiszową, pszenną oraz sól. Dodajemy olej i wyrośnięty zaczyn przygotowany z drożdży, łyżki mąki pszennej, dwóch łyżek letniego ( nie gorącego) mleka oraz cukru. Wlewamy tyle mleka ile zabierze ciasto ( dużo zależy od wilgotności mąki).

Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na balat i dzielimy na osiem w miarę równych części ( jak pizzę).

Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, którą układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypujemy sezamem.

Pieczemy w 200 st przez około 30-35 minut.
Bułki pszenno orkiszowe
Do wysokiej miski przesiewamy oba rodzaje mąki
Bułki pszenno orkiszowe
Do miski z mąkami dodajemy zaczyn oraz olej
Bułki pszenno orkiszowe
Zarabiamy jednolite i bardzo elastyczne ciasto
Bułki pszenno orkiszowe
Zarobione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką
Bułki pszenno orkiszowe
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
Bułki pszenno orkiszowe
Ciasto dzielimy na osiem części
Bułki pszenno orkiszowe
Uformowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia
Bułki pszenno orkiszowe
Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem
Bułki pszenno orkiszowe
Pieczemy w 200 st przez około 30-35 minut.
Bułki pszenno orkiszowe
Bułki idealne na śniadanie i kolację