Sposób przygotowania:
Bułki pszenno orkiszowe
Do dużej miski przesiewamy mąkę orkiszową, pszenną oraz sól. Dodajemy olej i wyrośnięty zaczyn przygotowany z drożdży, łyżki mąki pszennej, dwóch łyżek letniego ( nie gorącego) mleka oraz cukru. Wlewamy tyle mleka ile zabierze ciasto ( dużo zależy od wilgotności mąki).
Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na balat i dzielimy na osiem w miarę równych części ( jak pizzę).
Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, którą układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypujemy sezamem.
Pieczemy w 200 st przez około 30-35 minut.
Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na balat i dzielimy na osiem w miarę równych części ( jak pizzę).
Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę, którą układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypujemy sezamem.
Pieczemy w 200 st przez około 30-35 minut.
zbysiowa
BozenaMatuszczyk