Sposób przygotowania:
Szybkie ciasto z truskawkami1.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Truskawki opłukać, dokładnie osączyć i oderwać szypułki, Większe przekroić na połówki lub ćwiartki.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na jasną pianę.
2.
Dodać przesianą z proszkiem mąkę i wymieszać na małych obrotach.
3.
Nadal mieszając, cienką strużką wlać olej.
Masę przełożyć do tortownicy.
4.
Na wierzchu rozłożyć truskawki. Tortownicę od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
5.
Piec przez około 45 minut, do chwili, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.