Szybkie ciasto ze śliwkami i morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bazą był przepis luny, od niej wzięłam proporcje i sposób wykonania, użyłam innych owoców. Wyszło ciasto mokre, mięsiste i bardzo smaczne.

Szybkie ciasto ze śliwkami i morelami

Składniki:

Szybkie ciasto ze śliwkami i morelami

 

  • 400 g śliwek i moreli
  • 3 jajka
  • 125 g masła + odrobinę do natarcia formy
  • 125 g cukru pudru + trochę do posypania
  • 250 g mąki szymanowskiej
  • 150 g jogurtu (ja użyłam kokosowo-waniliowy - jak kto lubi, może być naturalny)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • trochę płatków zmieszanych z mąką błyskawicznych do posypania formy

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto ze śliwkami i morelami
Sliwki i morele odpestkować, przekroić na ćwiartki. Formę natrzeć masłem, obsypać płatkami zmieszanymi z mąką. Nadmiar wyrzucić. Utrzeć cukier z masłem, dodawać po kolei jaja, dalej ucierać, następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt, na koniec skórkę otartą z dobrze wymytej cytryny. Zmieszana masa powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Jeśli forma jest wysoka, owoce opadną na dno i wtedy trzeba ciasto odwrócić. Moja forma była płaska, więc owoce zostały częściowo na wierzchu.