Sposób przygotowania:
Szybkie francuskie ciastka z jabłkiem
Ciasto wyjąć z zamrażarki i pudełka - ostrożnie rozwinąć na posypanym cienko mąką blacie, zostawić żeby lekko odtajało - trwa to jakieś 20 minut. Pokroić na 12 kwadratów - połowę z nich naciąć w paski na środku tworząc żeberka. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki a potem każdą na 3 części. Jajko wybić do miseczki, roztrzepać z mlekiem. Połowę kwadratów, tych całych, posmarować żółtkiem przy pomocy pędzelka, szczególnie dokładnie brzegi. Na środki nałożyć po łyżeczce konfitury i 3 - 4 plasterki jabłka. Przykryć pozostałymi, naciętymi kwadratami lekko je naciągając i dokładnie zlepiając brzegi - najpierw rękami a potem można docisnąć widelcem. Wierzch ciastek posmarować także żółtkiem i posypać cukrem trzcinowym albo perlistym. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - piec ok. 30 minut aż ładnie się zrumienią. Podawać jeszcze lekko ciepłe.