Sposób przygotowania:
Kurczak duszony z brokułem i marchewką
Kawałki ud z kurczaka obrać ze skóry i oczyścić z ewentualnych błon. Brokuła podzielić na niewielkie różyczki i umyć pod bieżącą wodą - osączyć.
Młode marchewki oskrobać i dokładnie umyć - pokroić na krótsze kawałki. W szerokim rondlu albo głębokiej patelni rozpuścić klarowane masło i dolać odrobinę oleju rzepakowego.
Wrzucić mięso i obsmażyć z obu stron bez rumienienia - powinno się tylko ściąć ze wszystkich stron. Do mięsa dodać przygotowane warzywa, lekko osolić i nakryć dopasowaną pokrywką. Dusić do miękkości.
Od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody w razie potrzeby. Pod koniec duszenia dodać posiekaną i sparzoną na sitku szalotkę. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Dolać nieco mleka i odparować nadmiar.
Młode marchewki oskrobać i dokładnie umyć - pokroić na krótsze kawałki. W szerokim rondlu albo głębokiej patelni rozpuścić klarowane masło i dolać odrobinę oleju rzepakowego.
Wrzucić mięso i obsmażyć z obu stron bez rumienienia - powinno się tylko ściąć ze wszystkich stron. Do mięsa dodać przygotowane warzywa, lekko osolić i nakryć dopasowaną pokrywką. Dusić do miękkości.
Od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody w razie potrzeby. Pod koniec duszenia dodać posiekaną i sparzoną na sitku szalotkę. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Dolać nieco mleka i odparować nadmiar.