Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1412]

Szybkie pierniczki z masłem orzechowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Są doskonałą i zdrowszą propozycją świąteczną do upieczenia na ostatnią chwilę, choć przyznam, że u mnie goszczą nie tylko w okresie świąt. Ich mięciutkie oraz orzechowo-korzenne wnętrze posmakuje każdemu. Ponadto pierniki wspaniale się przechowują.

Szybkie pierniczki z masłem orzechowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szybkie pierniczki z masłem orzechowym

2 blaszki:

  • 250 g mąki pszennej/orkiszowej
  • 200 g miodu (płynnego)
  • 100 g masła (roztopionego)
  • 100 g masła orzechowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (płaskie)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Szybkie pierniczki z masłem orzechowym

Ciasto:

Szybkie pierniczki z masłem orzechowym
Ciasto na pierniczki powinno być jednolite.

Składniki na pierniczki połączyć na jednolite ciasto.

Wykrawanie:

Szybkie pierniczki z masłem orzechowym
Pierniczki można robićo dowolnych kształtach.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4 mm i wykrawać z niego pierniczki.

Pieczenie:

Szybkie pierniczki z masłem orzechowym
Ostudzone pierniczki udekorować zgodnie z uznaniem.

Pierniczki ułożone na papierze do pieczenia wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostudzeniu dowolnie udekorować i przechowywać w szczelnie zamkniętym piekarniku nawet do 4 tygodni.