akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Pierniczki z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Proste i szybkie pierniczki, nie wymagają leżakowania. Tuż po upieczeniu są mięciutkie i takie już pozostają. Ziemniaki są niewyczuwalne. Polecam!

Pierniczki z ziemniakami

Składniki:

Pierniczki z ziemniakami

 

  • 300 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
  • 250 g miodu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 125 g masła
  • 300 g mąki białej orkiszowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Pierniczki z ziemniakami

Przygotowywanie ciasta

Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku i podgrzać do rozpuszczenia się składników. Następnie dodać ziemniaki i zmiksować. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Do ostudzonej mieszanki dodać przesiane mąki, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wszystko dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta.

Pieczenie i studzenie

Pierniczki z ziemniakami
Upieczone pyszne pierniczki z ziemniakami.

Gotowe ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 10 minut (czas pieczenia zależy od grubości i wielkości pierniczków) Upieczone wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
(inspiracja/ źródło: takietampichcenie..)