Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Szybkie placuszki z kukurydzy konserwowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Idealna propozycja na obiad, lub na kolację dla osób zabieganych. Placuszki robi się bardzo szybko, a nie ujmuje to smakowi tego dania. Polecam!

Szybkie placuszki z kukurydzy konserwowej

Składniki:

Szybkie placuszki z kukurydzy konserwowej

 

  • 2 puszki kukurydzy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Szybkie placuszki z kukurydzy konserwowej

Placuszki z kukurydzy 1

Szybkie placuszki z kukurydzy konserwowej
Kukurydzę odsączamy na sitku z nadmiaru wody

Kukurydzę wysypujemy z puszki i odsączamy na sitku z nadmiaru wody.

Placuszki z kukurydzy 2

Szybkie placuszki z kukurydzy konserwowej
Do miski wkładamy jaja i mąkę. Dokładnie łączymy

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy jajka i dokładnie łączymy składniki. Solimy i pieprzymy do smaku.

Placuszki z kukurydzy 3

Szybkie placuszki z kukurydzy konserwowej
Do masy dosypujemy kukurydzę i dokładamy szczypiorek.

Do masy dodajemy szczypiorek i kukurydzę. Mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy trochę wody.

Placuszki z kukurydzy 4

Szybkie placuszki z kukurydzy konserwowej
Placuszki smażymy na złoty kolor z każdej strony

Tłuszcz rozgrzewamy. Wykładamy po dwie łyżki masy i formujemy placuszki. Smażymy na rumiano z każdej strony.

Placuszki z kukurydzy 5

Placuszki podajemy na ciepło z marchewką i groszkiem lub z ulubionymi surówkami.