Sposób przygotowania:
Szybkie z makiem
Jeśli korzystamy zezłłykłegomaku, nalezy go uprzednio umyć na sicie, a następnie zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin,najlepiej na noc. Następnego dnia mak odsączyć i trzykrotnie przepuścić lub zmiksować (mak mielony przygoto- wać wedlug przepisu na opakowan'u). Bakalie przebrać i drobniutko posiekać . Z cukru, cukru waniliowego i 3 łyżek gorącej wody ugotować gęsty syrop (tzw.,,do nitki''' Do gorącego syropu dodać kilka kropli aromatu migdałowego, mak i bakalie, dokładnie wymieszać. ostudzić do temperatury pokojowej. Wnatłuszczonej tortownicy układać warstwami masę makową i bezy.Przykryć folią spożywczą i wstawić do lod wki przynajmniej na 2 godziny. Przed, podaniem przybrać bitą śmietaną.