Sposób przygotowania:
Szynka dojrzewająca
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Szynkę przełożyć do miski i porządnie natrzeć cukrem. Całość przykryć folią i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie mięso starannie umyć, osuszyć i natrzeć solą. Miskę przykryć i ponownie wstawić do lodówki na 24 h. Powtórzyć czynność z opłukaniem i osuszeniem.
Przyprawy wymieszać i mieszanką natrzeć szynkę, obłożyć posiekanym czosnkiem, przykryć folią i odstawić na 48 godzin do lodówki.
Włożyć do pończochy i powiesić w ciepłym i przewiewnym miejscu.. Powinna wisieć 4-5 dni.
Po tym czasie zawinięta w lnianą ściereczkę ma leżeć w lodówce.
Szynka im dłużej dojrzewa tym jest smaczniejsza i kroi się w cieniutkie plastry.
Po tym czasie mięso starannie umyć, osuszyć i natrzeć solą. Miskę przykryć i ponownie wstawić do lodówki na 24 h. Powtórzyć czynność z opłukaniem i osuszeniem.
Przyprawy wymieszać i mieszanką natrzeć szynkę, obłożyć posiekanym czosnkiem, przykryć folią i odstawić na 48 godzin do lodówki.
Włożyć do pończochy i powiesić w ciepłym i przewiewnym miejscu.. Powinna wisieć 4-5 dni.
Po tym czasie zawinięta w lnianą ściereczkę ma leżeć w lodówce.
Szynka im dłużej dojrzewa tym jest smaczniejsza i kroi się w cieniutkie plastry.