Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Szynka dojrzewająca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna szynka, która nie zawiera konserwantów i smakuje rewelacyjnie. Cena w porównania ze sklepową również jest wielkim plusem.

Szynka dojrzewająca

Składniki:

Szynka dojrzewająca

  • 1,2 kg szynki wieprzowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki majeranku

Sposób przygotowania:

Szynka dojrzewająca
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Szynkę przełożyć do miski i porządnie natrzeć cukrem. Całość przykryć folią i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie mięso starannie umyć, osuszyć i natrzeć solą. Miskę przykryć i ponownie wstawić do lodówki na 24 h. Powtórzyć czynność z opłukaniem i osuszeniem.

Przyprawy wymieszać i mieszanką natrzeć szynkę, obłożyć posiekanym czosnkiem, przykryć folią i odstawić na 48 godzin do lodówki.

Włożyć do pończochy i powiesić w ciepłym i przewiewnym miejscu.. Powinna wisieć 4-5 dni.

Po tym czasie zawinięta w lnianą ściereczkę ma leżeć w lodówce.

Szynka im dłużej dojrzewa tym jest smaczniejsza i kroi się w cieniutkie plastry. 

Tagi:

szynka