Sposób przygotowania:
Szynka drobiowa mielona
Najpierw umytą pierś z kurczaka i indyka zmielić maszynką o grubym sicie. Wymieszać z solą peklową, odstawić na dobę do lodówki (naczynie z mięsem przykryć folią spożywczą, w której zrobić kilka małych dziurek). Po upływie 24 godzin, do mięsa dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić masę. Do szynkowaru włożyć worek, napełnić go masą i zawiązać. Zamknąć szynkowar i pozostawić w lodówce na kolejną dobę. Na dnie dużego garnka ułożyć kuchenną ścierkę, wstawić szynkowar, wlać wodę (poziom wody powinien być wyżej, niż poziom mięsa, a niżej, niż zamknięcie szynkowaru). Parzymy przez 90 minut w temperaturze 70 - 80 stopni. Następnie szynkowar chłodzimy pod bieżącą wodą, wstawiamy do lodówki na kolejną dobę i wyjmujemy szynkę