milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Szynka drobiowa w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szynka w galarecie jest bardzo smaczna

Szynka drobiowa w galarecie

Składniki:

Szynka drobiowa w galarecie

 

  • opakowanie mrożone sałatki jarzynowej
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 30 dag szynki drobiowej
  • żelatyna
  • żółtko
  • łyżka soku z cytryny
  • cukier
  • sól
  • 10 dag chrzanu

Sposób przygotowania:

Szynka drobiowa w galarecie
Żelatynę namaczamy. Mrożone warzywa gotujemy w bulionie i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy napęczniałą żelatynę i rozpuszczamy. Szynkę drobiową kroimy w kostkę i dodajemy ją do przestudzonego tężejącego bulionu. Wlewamy do formy keksowej i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Robimy sos chrzanowy: żółtko rozcieramy z sokiem z cytryny. Powoli nie przerywając ucierania wlewamy olej. Przyprawiamy solą i cukrem oraz dodajemy chrzan. Galaretkę wyjmujemy z formy i podajemy z sosem chrzanowym.