SUPERPRZEPIS

Duszone młode warzywa z szynką wieprzową

  • 2
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Duszone młode warzywa z szynką wieprzową Więcej zdjęć (18)

Pyszne urozmaicone danie z dużą ilością młodych warzyw oraz dodatkiem szynki wieprzowej. Doskonały pomysł na syty obiad.

Składniki:

Duszone młode warzywa z szynką wieprzową

 

  • 250 g szynki wieprzowej
  • 400 g małych młodych ziemniaków
  • 300 g młodej marchewki
  • 5-6 plasterków boczku
  • 1 główka kapusty ( będzie potrzebna połowa, ale i 3-4 duże liście temu musi być cała)
  • 3-4 ząbki młodego czosnku
  • sól morska, pieprz świeżo mielony kolorowy, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, oregano
  • 650-700 ml rosołu

Sposób przygotowania:

Duszone młode warzywa z szynką wieprzową
Szynkę wieprzową kroimy w niewielką kostkę. Przesmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Przyprawiamy do smaku posypujemy mąką i chwilę przesmażamy. następnie wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem, aż mięso zacznie mięknąć.

W tym czasie zabieramy się za warzywa.

Odrywamy 3-4 największe liście z kapusty. Następnie dzielimy kapustę na dwie części i jedną z nich szatkujemy. Młodą marchew i ziemniaki czyścimy z wierzchniej skórki za pomocą np. szorstkiej ściereczki do mycia naczyń ( oczywiście nie możemy nią myć wcześniej naczyń). Oczyszczone kroimy na mniejsze kawałki - marchew na plasterki, a ziemniaki na połówki. Ząbki czosnku kroimy na plasterki.

Na dno garnka układamy plasterki boczku. Stawiamy na gazie i lekko podsmażamy, by wytopił się tłuszcz. Zdejmujemy z ognia i wlewamy tyle ile potrzeba, by zakryć boczek ( zapobiegnie to przypaleniu kapusty).

Do garnka wkładamy oderwane duże liście kapusty tak by przykryły dno i częściowo ścianki garnka. Na liście układamy pokrojoną marchew. Na nią dajemy ziemniaki. Doprawiamy do smaku przyprawami. Na ziemniaki dajemy lekko przestudzone i podduszone mięso z szynki razem z całym sosem, w którym siędusiło ( ja swoje dusiłam około 30 minut - musimy sprawdzić, czy mięso mięknie inaczej nie dojdzie razem z warzywami i będzie twardawe). Na mięso dajemy poszatkowaną połowę kapusty. Przyprawiamy z wierzchu solą, pieprzem i mielonym kminkiem.

Do garnka wlewamy rosół. Na garnek dajemy folię aluminiową i przykrywamy pokrywką.

Całość dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

Podajemy od razu po przygotowaniu.
Duszone młode warzywa z szynką wieprzową
Szynkę wieprzową kroimy w niewielką kostkę
Duszone młode warzywa z szynką wieprzową
Pokrojone mięso przesmażamy na niewielkiej ilości oleju
Duszone młode warzywa z szynką wieprzową
Mięso przyprawiamy i dusimy pod przykryciem aż zacznie mięknąć
Duszone młode warzywa z szynką wieprzową
Z kapusty odcinamy 3-4 ładne wierzchnie liście
Duszone młode warzywa z szynką wieprzową
Marchew kroimy na plasterki
Duszone młode warzywa z szynką wieprzową
Ziemniaki kroimy na połówki
Duszone młode warzywa z szynką wieprzową
Połowę kapusty szatkujemy
Duszone młode warzywa z szynką wieprzową
Czosnek tniemy na plasterki
Duszone młode warzywa z szynką wieprzową
Do garnka wkładamy duże liście
Duszone młode warzywa z szynką wieprzową
Na liście dajemy marchew
Duszone młode warzywa z szynką wieprzową
Na marchew dajemy ziemniaki
Duszone młode warzywa z szynką wieprzową
Przyprawiamy do smaku
Duszone młode warzywa z szynką wieprzową
Dajemy podduszone mięso
Duszone młode warzywa z szynką wieprzową
Przykrywamy poszatkowaną kapustą
Duszone młode warzywa z szynką wieprzową
Doprawiamy solą pieprzem oraz mielonym kminkiem
Duszone młode warzywa z szynką wieprzową
Garnek przykrywamy folią aluminiową oraz pokrywką
Duszone młode warzywa z szynką wieprzową
Całość dusimy do miękkości