WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1805]

Szynka gotowana w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynka wieprzowa zamarynowana a następnie gotowana w rękawie do pieczenia. Pyszna, soczysta i mięciutka.

Szynka gotowana w rękawie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka gotowana w rękawie

 

  • Szynka wieprzowa o wadze 1,5 kg
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Kilka ząbków czosnku
  • Listek laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Szynka gotowana w rękawie

ETAP 1:

Mięso umyć i osuszyć. Sól wymieszać z cukrem i przyprawą do mięsa. Natrzeć szynkę. Polać octem balsamicznym. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Obłożyć mięso. Mięso przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie obwiazac sznurkiem. Włożyć do rękawa. Włożyć do garnka. Zalać wodą. Do wody włożyć listek i ziele angielskie. Zagotować. Gotować 1,5 godziny na małym ogniu. Wystudzić w zalewie.

Wyjąć z wody i z rękawa. Zdjąć sznurek. Schłodzić w lodówce. Kroić na plasterki.

Szynka gotowana w rękawie
Szynka po przestudzeniu wyjęta z rękawa i odwiazana ze sznurka
Szynka gotowana w rękawie
Szynka po ugotowaniu w garnku w rękawie do pieczenia
Szynka gotowana w rękawie
Szynka po zamarynowaniu obwiązana sznurkiem
Szynka gotowana w rękawie
Szynka wieprzowa obsypana wszystkimi przyprawami