Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1416]

Omlet twarogowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 350
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki omlet to idealna propozycja na szybkie śniadanie lub lekką, ale dość sytą kolację. Koniecznie spróbujcie.

Omlet twarogowy

Składniki:

Omlet twarogowy

Patelnia o średnicy około 20 cm:

  • 100 g twarogu (u mnie półtłusty)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej/orkiszowej (płaskie)
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Omlet twarogowy

Ciasto:

Omlet twarogowy
Masa jest dość gęsta, ale taka powinna być.

Białka z solą należy ubić na sztywną pianę. Ser rozetrzeć za pomocą widelca i następnie połączyć z mąką, żółtkami oraz miodem. Do masy wmieszać pianę z białek.

Smażenie:

Omlet twarogowy
Uważać przy przewracaniu placka. Ja przekładam go na talerz, a następnie ponownie na patelnię.

Masę przelać na delikatnie natłuszczoną patelnię i smażyć na małym ogniu z dwóch stron. Gotowy omlet należy podawać z dowolnymi dodatkami.