WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1805]

Bigos zakopiański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bigos zakopiański z kiełbasą, mięsem smażonym i pieczonym, z suszonymi grzybami i kaszą pęczak. Pyszny i treściwy.

Bigos zakopiański Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bigos zakopiański

 

Sposób przygotowania:

Bigos zakopiański

ETAP 1:

Grzyby namoczyć a następnie ugotować w tej samej wodzie. Odcedzić zostawiając wywar. Grzyby drobno pokroić. Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka. Dodać pokrojone grzyby. Wlać wywar z grzybów. Ustawić na gazie i podgrzewać.

Schab pokroić na drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Przełożyć do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę i również przesmażyć. Dodać do kapusty. Karkówke pokroić w kostkę i również dodać do kapusty.

Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do kapusty. Patelnię opłukać wodą i tą wodę wlać do kapusty. Dodać przyprawy. Dusić, mieszając od czasu do czasu aż wszystko będzie mięciutkie. W razie potrzeby dolać trochę wody.

Masło roztopić. Wymieszać z mąką i papryką. Do zasmażki wlać trochę sosu z kapusty, wymieszać i przelać do bigosu.

Dusić jeszcze kilkanaście minut. Podawać na gorąco.

Bigos zakopiański
Bigos zakopiański po przygotowaniu w garnku.
Bigos zakopiański
Zasmażka z masła, mąki i papryki dodana do bigosu
Bigos zakopiański
Kasza pęczak dodana do gotującego się bigosu
Bigos zakopiański
Podsmażone mięso i kiełbasa dodane do bigosu
Bigos zakopiański
Suszone grzyby dodane do bigosu