Sposób przygotowania:
Bigos zakopiańskiETAP 1:
Grzyby namoczyć a następnie ugotować w tej samej wodzie. Odcedzić zostawiając wywar. Grzyby drobno pokroić. Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka. Dodać pokrojone grzyby. Wlać wywar z grzybów. Ustawić na gazie i podgrzewać.
Schab pokroić na drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Przełożyć do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę i również przesmażyć. Dodać do kapusty. Karkówke pokroić w kostkę i również dodać do kapusty.
Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do kapusty. Patelnię opłukać wodą i tą wodę wlać do kapusty. Dodać przyprawy. Dusić, mieszając od czasu do czasu aż wszystko będzie mięciutkie. W razie potrzeby dolać trochę wody.
Masło roztopić. Wymieszać z mąką i papryką. Do zasmażki wlać trochę sosu z kapusty, wymieszać i przelać do bigosu.
Dusić jeszcze kilkanaście minut. Podawać na gorąco.