Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Szynka na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszna szynka pieczona na kanapki, dużo lepsza i na pewno zdrowsza od szynek ze sklepowych półek.

Szynka na kanapki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka na kanapki

Marynata

Obłożenie

  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

Oraz

  • 1,5 kg szynki
  • rękaw do pieczenia
  • sznyurek do obwiązania szynki

Sposób przygotowania:

Szynka na kanapki
Szynkę myjemy i osuszamy. Do większego garnka wlać wodę i dodać przyprawy do marynaty i zagotować. Do ostudzonej marynaty dajemy szynkę i odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce.

Po 2 dniach szynkę myjemy z marynaty, osuszamy i obkładamy przyprawami z obłożenia. Szynkę można związać sznurkiem.

Szynkę przekładamy do rękawa do pieczenia i związujemy. Pieczemy 1h 15 minut w temp 190 stopni. 
Szynka na kanapki
Do większego garnka wlać wodę i dodać przyprawy do marynaty i zagotować.
Szynka na kanapki
Do ostudzonej marynaty dajemy szynkę i odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce.
Szynka na kanapki
Po 2 dniach szynkę myjemy z marynaty, osuszamy i obkładamy przyprawami z obłożenia.
Szynka na kanapki
Szynkę przekładamy do rękawa do pieczenia i związujemy. Pieczemy 1h 15 minut w temp 190 stopni.

Tagi:

szynka mięso