Sposób przygotowania:
Szynka pieczona w harissie
Szynkę myjemy i osuszamy. Przygotowujemy zalewę łącząc sól, cukier, obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie z taką ilością wody, aby przykryła ona mięso. Wodę z przyprawami zagotowujemy ( sól i cukier muszą się rozpuścić ) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnej zalewy wkładamy szynkę i odstawiamy ją na noc do lodówki. Następnego dnia rano szynkę z zalewy wyciągamy i osuszamy starannie mięso ręcznikiem papierowym. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę : w miseczce łączymy koncentrat pomidorowy, harissę, miód, oliwę i suszone oregano w gęstą pastę. Tak przygotowaną marynatą dokładnie pokrywamy szynkę i odstawiamy na minimum godzinę na bok ( najlepiej na 6 godzin ). Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy je szczelnie folią i pieczemy w temp. 150 stopni przez 60-75 minut, po tym czasie folię ściągamy, zwiększamy temp. Do 200 stopni i pieczemy szynkę od 15 do 25 minut aż szynka ładnie się przyrumieni. Upieczoną szynkę odstawiamy na 15 minut aby odpoczęła i kroimy ją w grube plastry i serwujemy, lub odstawiamy ją do całkowitego wystygnięcia i podajemy jako wędlinę.
smokii