Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Szynka pieczona w harissie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Za każdym razem kiedy pomyślę dla ilu osób mam gotować w Święta to spisuje listę i zamierzam wszystko kupić gotowe, a później piekę przepyszną szynkę, która powoduje, że plan odpuszczenia sobie Świąt nie wypala : )

Szynka pieczona w harissie

Składniki:

Szynka pieczona w harissie

 

  • 1-1,5 kg szynki wieprzowej
  • Zalewa:
  • 3 łyżki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Marynata:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty harissa
  • 1 łyżkę miodu lub brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

 

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona w harissie
Szynkę myjemy i osuszamy. Przygotowujemy zalewę łącząc sól, cukier, obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie z taką ilością wody, aby przykryła ona mięso. Wodę z przyprawami zagotowujemy ( sól i cukier muszą się rozpuścić ) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnej zalewy wkładamy szynkę i odstawiamy ją na noc do lodówki. Następnego dnia rano szynkę z zalewy wyciągamy i osuszamy starannie mięso ręcznikiem papierowym. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę : w miseczce łączymy koncentrat pomidorowy, harissę, miód, oliwę i suszone oregano w gęstą pastę. Tak przygotowaną marynatą dokładnie pokrywamy szynkę i odstawiamy na minimum godzinę na bok ( najlepiej na 6 godzin ). Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy je szczelnie folią i pieczemy w temp. 150 stopni przez 60-75 minut, po tym czasie folię ściągamy, zwiększamy temp. Do 200 stopni i pieczemy szynkę od 15 do 25 minut aż szynka ładnie się przyrumieni. Upieczoną szynkę odstawiamy na 15 minut aby odpoczęła i kroimy ją w grube plastry i serwujemy, lub odstawiamy ją do całkowitego wystygnięcia i podajemy jako wędlinę.