evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Szynka parzona

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna,delikatna szyneczka do pieczywa . . .

Szynka parzona Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szynka parzona

 

  • 1 kg szynki wieprzowej odtłuszczonej
  • sól jodowana 4 duże łyżki
  • sól peklowa 4 duże łyzki
  • Przyprawy podam jakie dałam ale ilość zależy od tego ile chcemy dać :
  • ziele angielskie,czosnek obrane ząbki,jałowiec,gożdziki,pieprz ziarnisty,liście laurowe

Sposób przygotowania:

Szynka parzona
Szynkę umyć,osuszyć i obwiązać nitką. Za pomocą czegoś ostrego (u mnie metalowy patyk do szaszłyków) porobić głębokie nakłucia. Do miski lub innego naczynia wlać wodę 1,5l dodać sole i pozostałe przyprawy wymieszać do rozpuszczenia sie soli. Następnie do zalewy włożyć szynkę,przykryć i włożyc do lodówki na 2 doby (od czasu do czasu przekręcić szynkę żeby przeszła solą i przyprawami. Pózniej wyciągamy z zalewy odsączamy ją na ręczniku papierowym. Zawijamy porządnie w folię spożywczą,przekładamy do garnka zalewamy wodą (jakby wypływała można cos na niej położyć ja położyłam chochelkę) i parzymy w 85*C przez 2h Następnie wyjmujemy do ostudzenia.Jak ostygnie wkładamy do lodówki i na drugi dzień mamy pyszną szyneczkę do pieczywa . . . . Smacznego . . .
Szynka parzona
poszczególne etapy przygotowania naszej szyneczki