Amberr8

Amberr8

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Szynka pieczona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

przepyszna szyneczna w sam raz na świąteczny stół

Szynka pieczona

Składniki:

Szynka pieczona

 

  • 2 kg surowej szynki bez kości
  • 10 gożdzików
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • 1 cytryna i natka pietruszki do przybrania

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona
Szynkę posolić, uformować, obwiązać bawełnianym sznurkiem, ułożyć w brytfannie, naszpikować gożdzikami, dodać smalec i piec około 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180 st.C., do zrumienienia. Podlewać wodą, a potem sosem powstałym z pieczenia. Pod koniec pieczenia posypać mięso skórką cytrynową. Gotową szynkę pokroić w plastry i przybrać cytryną i natką pietruszki. Podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami lub na zimno z ostrymi sosami i fasolką szparagową.

Tagi:

beza szynka bezy