eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szynka Eli pieczona w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam szynkę wieprzową marynowaną i upieczoną w rękawie.. Szynka wyszła bardzo soczysta i aromatyczna.

Szynka Eli pieczona w rękawie

Składniki:

Szynka Eli pieczona w rękawie

mięso

przyprawy do moździerza

pozostałe przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • 1 łyżka czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej

Sposób przygotowania:

Szynka Eli pieczona w rękawie

przygotowanie przypraw

Szynka Eli pieczona w rękawie
Pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liście laurowe rozgnieść w moździerzu.

Liście laurowe pokruszyć do moździerza, dodać pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Całość rozgnieść w moździerzu.

przygotowanie przypraw cd

Szynka Eli pieczona w rękawie
Przygotować wszystkie składniki do marynowania mięsa.

Przygotować przyprawę do mięs, czosnek granulowany, przyprawę do grilla i paprykę słodką. Dodać przyprawy z moździerza.

przygotowanie mięsa

Szynka Eli pieczona w rękawie
Opłukaną szynkę osuszyć papierowym ręcznikiem.

Szynkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie mięsa cd

Szynka Eli pieczona w rękawie
.Posmarowaną olejem szynkę natrzeć mieszanką przypraw.

Szynkę posmarować olejem i natrzeć mieszanką przypraw. Szynkę włożyć do lodówki na całą noc. Wyjętą z lodówki szynkę powiązać sznurkiem.

przygotowanie mięsa cd

Szynka Eli pieczona w rękawie

Szynkę włożyć do rękawa, spiąć końcówki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół. Piec szynkę 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć szynkę z rękawa i piec jeszcze kilka minut aż się zrumieni.

przygotowanie mięsa cd

Szynka Eli pieczona w rękawie

Szynkę można podawać na ciepło jako sztukę mięsa do obiadu. Można też podawać na zimno do kanapek. Smacznego!