Sposób przygotowania:
Szynka Eli pieczona w rękawieprzygotowanie przypraw
Liście laurowe pokruszyć do moździerza, dodać pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Całość rozgnieść w moździerzu.
przygotowanie przypraw cd
Przygotować przyprawę do mięs, czosnek granulowany, przyprawę do grilla i paprykę słodką. Dodać przyprawy z moździerza.
przygotowanie mięsa
Szynkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
przygotowanie mięsa cd
Szynkę posmarować olejem i natrzeć mieszanką przypraw. Szynkę włożyć do lodówki na całą noc. Wyjętą z lodówki szynkę powiązać sznurkiem.
przygotowanie mięsa cd
Szynkę włożyć do rękawa, spiąć końcówki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół. Piec szynkę 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć szynkę z rękawa i piec jeszcze kilka minut aż się zrumieni.
przygotowanie mięsa cd
Szynkę można podawać na ciepło jako sztukę mięsa do obiadu. Można też podawać na zimno do kanapek. Smacznego!