motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Szynka w jarzynach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne mięsko wieprzowe przygotowane z dodatkiem jarzyn. Można podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami.

Szynka w jarzynach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka w jarzynach

 

  • 50 dkg szynki wieprzowej
  • olej do smażenia
  • liść laurowy
  • przyprawy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera

Sposób przygotowania:

Szynka w jarzynach
Pokrojone mięsko myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dajemy na rozgrzany olej i rumienimy z dwóch stron.

Rumiane mięsko przekładamy do garnka podlewamy wodą dodajemy liść laurowy, przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.

W tym czasie obieramy jarzyny i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jarzyny dodajemy do mięsa.

Dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Szynka w jarzynach
Mięso rumienimy z dwóch stron na rozgrzanym oleju
Szynka w jarzynach
Przekładamy do garnka i delikatnie podlewamy wodą
Szynka w jarzynach
Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Szynka w jarzynach
Przygotowane jarzyny dodajemy do mięsa i dusimy