2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1475]

Szynka z warzywami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Szynka z warzywami to propozycja dla osób lubiących duszone mięso, doskonale smakuje z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Polecam!

Szynka z warzywami

Składniki:

Szynka z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Szynka z warzywami

ETAP 1:

Szynkę kroję na grubsze plastry i obsmażam na maśle z każdej strony. Tak przygotowaną przekładam do garnka i zalewam wodą, by ta je całkiem zakryła. Następnie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz liść i ziele angielskie. Całość gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a ziemniaki się rozpadną, zagęszczając powstający sos.Podczas gotowania doprawiam danie ostrą papryką oraz listkami szałwii.

ETAP 2:

Gdy mięso zmięknie zdejmuję garnek z ognia. Podaję z ziemniakami lub ryżem na sypko posypane posiekanym szczypiorem z dymki. Smacznego!

Tagi:

mięsa dania