Sposób przygotowania:
Szynka gotowana z warzywami
Umyć mięso .Obrać i umyć warzywa . Jarzyny pokroić w grubą kostkę lub plasterki . Włożyć do garnka mięso i warzywa . Dodać szczyptę soli , listek laurowy i ziele angielskie. Zalać wodą tak by przykryła mięso i warzywa ( tak ok. 3 szklanek ).Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować ok. 1 godziny . Woda powinna się prawie wygotować . Dodać do wywaru łyżkę masła , kilka łyżek śmietanki , pokrojony koper . Doprawić wywar do smaku solą i pieprzem.Podawać z ziemniakami z wody polewając je zamiast sosem wywarem z gotowania - obkładając mięso wyjętymi łyżką cedzakową jarzynami .
cherry
agabi22
Babciagramolka
Jak jest nie obrany i w grubych kawałkach to nie - robi się szklisto - przezroczysty . Ja czasem robie jarzynke z gotowanego - potem dodaję koperek i masełko .Ja do każdej jarzynowej daję ogórka w plastrach