wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

szynka gotowana z musem jarzynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lekkie danie, mus jarzynowy smakuje najlepiej do gotowanego mięsa.

szynka gotowana z musem jarzynowym

Składniki:

szynka gotowana z musem jarzynowym

 

  • Mięso:
  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • włoszczyzna na rosół
  • Mus jarzynowy:
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 0,5 selera
  • 1 pietruszka
  • 3 pomidory (bez miąższu)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, zioła
  • 1łyżka masła
  • 1,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

szynka gotowana z musem jarzynowym
Do garnka włożyć włoszczyznę, wrzucić mięso ( w całości) , przyprawić i gotować ok 1godziny. Ugotowane mięso można podsmażyć chwilkę na patelni bądź grillu.
Mus jarzynowy:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać drobno, smażyć na masełku, jak cebulka się zarumieni dodać startą na grubych oczkach marchew, pietruszkę, seler, pokrojone w kostkę pomidory, przyprawić, smażyć ok 5 minut, zalać wodą i dusić ok 15 minut.
Jak warzywa zmiękną można zmiksować jarzyny bądź przetrzeć przez sitko, bądź podawać w całości. na koniec dodać posiekaną pietruszkę.