Sposób przygotowania:
Szynka w sosie chrzanowym- tradycyjna
Umyć i osuszyć mięso. Jarzyny obrać - umyć. .Przypiec na suchej patelni tak by się lekko zrumieniły ( wytworzy się naturalny karmel) por , cebulę i marchew .Warzywa ułożyć w garnku - dorzucić przyprawy i szczyptę soli . Zagotować . Do wrzącej wody włożyć mięso .Robimy tak by zamknąć natychmiast wszystkie pory w mięsie - pozostanie dzięki temu kruche i soczyste. Doprowadzić ponownie do wrzenia- zmniejszyć gaz i na małym gotować ponad godzinę . Woda odparuje na końcu do objętości 3/4 szklanki. W garnuszku rozpuścić masło z olejem. Wsypać mąkę i wymieszać . Rozprowadzić śmietanką i przestudzonym wywarem z gotowania szynki. Dodać chrzan ( ilość zależy od tego jak mocny sos lubimy) i doprawić sos do smaku cukrem i solą. Wyjąć mięso i warzywa z wywaru . Szynkę przekroić na 2 porcje . Podawać z ziemniakami , sosem chrzanowym i marchewką z wywaru . * z tego co zaplanowałam przy tym jednym gotowaniu będzie potem : -rosół wołowo-wieprzowy z kluseczkami ( odlałam z gotowego rosołu na sos chrzanowy i na barszcz do krokietów) -krokiety z gotowanej wołowiny i podsmażonej cebuli ( obrane chude mięso z wołowiny rosołowej + podsmażona cebulka w naleśnikach panierowanych w jajku i bułce + czysty barszcz na rosole ) - gotowana szynka w papryce ( połowa ugotowanej szynki duszona w sosie z papryki , pomidorów i cebuli z włoskim smakiem ) - sałatka z warzyw z rosołu ( + korniszony ( lub kiszone ogórki) , ziemniaki od obiadu - ugotować więcej niż trzeba, jajka , majonez , przyprawy )
gosiczek821
Babciagramolka
Spróbuj zrobic sam sos chrzanowy - ja robie bardzo często ( wywar moze byc z warzyw , drobiu lub nawet kostki bulionowej ) - mozna w nim podawać jajka na twardo, białą kiełbasę , odgrzewane pieczone mięsa - moim zdaniem uniwersalny i bardzo prosty sos . W wersji luksusowej mozna jeszcze zaciągnąć żółtkiem.