lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Szynka w sosie z papryka i marchewka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynka w sosie to jedno z klasycznych dań obiadowych, a gdy dodamy do tego czerwona paprykę, cebulę i marchewkę smak jest zupełnie inny.

Szynka w sosie z papryka i marchewka

Składniki:

Szynka w sosie z papryka i marchewka

 

  • 1 kg szynki
  • 1 cebula
  • 1 mała papryka
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku.
  • Przyprawa do mies
  • Jarzynka
  • Papryka ostra i slodka
  • 4 ziarna jałowca
  • Sól pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka wody
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Szynka w sosie z papryka i marchewka
Szynkę umyć i pokroić w plastry. Doprawić przyprawą do miesa, papryka ostra, jarzynka, papryka słodka i odstawić na około 2 godziny. Podsmażyć mięso na oleju z obu stron, następnie dodac pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek oraz ziarna jałowca. Smażyć jeszcze chwilę, następnie wlac do mięsa gorąca wodę tyle, by mięso było zakryte i dusić pod przykryciem około 30 minut.

Dodać pokrojoną w paski paprykę i pół plastry marchewki. Doprawić wedle uznania i dusić do momentu, aż warzywa będą miękkie.

2 łyżki mąki rozpuścić w szklance wody i powoli wlewac do sosu energicznie mieszając. Gotować jeszcze kilka minut.

Podawać z ziemniakami i surówka.