Sposób przygotowania:
Szynka w sosie z papryka i marchewka
Szynkę umyć i pokroić w plastry. Doprawić przyprawą do miesa, papryka ostra, jarzynka, papryka słodka i odstawić na około 2 godziny. Podsmażyć mięso na oleju z obu stron, następnie dodac pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek oraz ziarna jałowca. Smażyć jeszcze chwilę, następnie wlac do mięsa gorąca wodę tyle, by mięso było zakryte i dusić pod przykryciem około 30 minut.
Dodać pokrojoną w paski paprykę i pół plastry marchewki. Doprawić wedle uznania i dusić do momentu, aż warzywa będą miękkie.
2 łyżki mąki rozpuścić w szklance wody i powoli wlewac do sosu energicznie mieszając. Gotować jeszcze kilka minut.
Podawać z ziemniakami i surówka.
Dodać pokrojoną w paski paprykę i pół plastry marchewki. Doprawić wedle uznania i dusić do momentu, aż warzywa będą miękkie.
2 łyżki mąki rozpuścić w szklance wody i powoli wlewac do sosu energicznie mieszając. Gotować jeszcze kilka minut.
Podawać z ziemniakami i surówka.