haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Jaglanka na mleku z czekoladą, malinami i miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna i zdrowa propozycja na śniadanie. Kasza jaglana zawiera dużo białka, cynku i krzemu, jest lekkostrawna i odtruwa organizm. A podana z malinami i czekoladą po prostu rozpływa się w ustach!

Jaglanka na mleku z czekoladą, malinami i miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jaglanka na mleku z czekoladą, malinami i miodem

 

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 i 1/4 szklanki mleka migdałowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczka płynnego miodu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • garść świeżych malin

Sposób przygotowania:

Jaglanka na mleku z czekoladą, malinami i miodem
1. Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukałam na sitku pod bieżąca wodą (aż popłynie czysta, nie mętna woda). Ostatni raz przelałam kaszę wrzątkiem (usuwa goryczkę z kaszy).

2. W rondelku zagotowałam mleko migdałowe z 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżka oleju. Wrzuciłam kaszę i zamieszałam TYLKO RAZ, żeby kasza nie przykleiła się do dna. Przykryłam, zmniejszyłam ogień i gotowałam 17 minut. po tym czasie zestawiłam na 5 minut z ognie, nie odkrywając . Następnie odkryłam i poczekałam jeszcze 10 minut.

3. Kaszę delikatnie mieszamy z malinami i posypujemy starta czekoladą i polewamy miodem. Pycha!
Jaglanka na mleku z czekoladą, malinami i miodem.
Kaszę jaglana płuczemy i przelewamy wrzątkiem.
Jaglanka na mleku z czekoladą, malinami i miodem.
Czekoladę odważamy i ścieramy na drobnych oczkach.
Jaglanka na mleku z czekoladą, malinami i miodem.
Kaszę gotujemy w mleku migdałowym z olejem.
Jaglanka na mleku z czekoladą, malinami i miodem.
Ugotowana kaszę pozostawiamy jeszcze przez chwilę, żeby wchłonęła płyn.