WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szynka w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynka w sosie własnym to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Jest proste ale pasuje na każda okazję.

Szynka w sosie własnym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szynka w sosie własnym

 

  • ok. 800 g szynki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • kawałek pora (dałam zieloną część)
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz czarny ziarnisty i mielony
  • mąka pszenna
  • 1 kostka rosołowa wołowa (może być ina)
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • olej do obsmażenia
  • koperek

Sposób przygotowania:

Szynka w sosie własnym

ETAP 1:

Mięso pokroić w plastry lub większą kostkę, panierować w mące i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia posypać solą i pieprzem. Przełożyć do garnka.

Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Ją również przełożyć do garnka. Patelnię opłukać wodą by dokładnie wymyć wszystkie smaki z patelni i tą wodę przelać do garnka.

Do garnka dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz pokrojonego w paseczki pora. Dolać wody aby przykryć mięso i ustawić garnek na gazie.

Wrzucić listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Zagotować. Włożyć kostkę rosołową i dusić do miękkości czyli ok. godziny.

Po tym czasie zagęścić sos. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i śmietaną. Zahartować gorącym sosem i przelać do garnka. Dusić jeszcze kilkanaście minut.

Na koniec doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek lub inną ulubioną zieleninę. Podawać z ziemniakami i ogórkiem korniszonem lub surówką.

Szynka w sosie własnym
Szynka wieprzowa w sosie własnym podczas duszenia w garnku
Szynka w sosie własnym
Szynka w sosie własnym podana z ziemniakami i ogórkiem

Tagi:

szynka danie