Sposób przygotowania:
Szynka w sosie własnymETAP 1:
Mięso pokroić w plastry lub większą kostkę, panierować w mące i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia posypać solą i pieprzem. Przełożyć do garnka.
Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Ją również przełożyć do garnka. Patelnię opłukać wodą by dokładnie wymyć wszystkie smaki z patelni i tą wodę przelać do garnka.
Do garnka dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz pokrojonego w paseczki pora. Dolać wody aby przykryć mięso i ustawić garnek na gazie.
Wrzucić listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Zagotować. Włożyć kostkę rosołową i dusić do miękkości czyli ok. godziny.
Po tym czasie zagęścić sos. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i śmietaną. Zahartować gorącym sosem i przelać do garnka. Dusić jeszcze kilkanaście minut.
Na koniec doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek lub inną ulubioną zieleninę. Podawać z ziemniakami i ogórkiem korniszonem lub surówką.