Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 324]

Szyszki krówkowe z amarantusem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna i bardzo prosta przekąska - przygotowanie również nie zabiera zbyt wiele czasu. Najdłużej gotowe szyszki schną.

Szyszki krówkowe z amarantusem i żurawiną

Składniki:

Szyszki krówkowe z amarantusem i żurawiną

 

  • Krówki (najlepiej kruche) 250-300 g
  • Masło śmietankowe 2 łyżki
  • Mleko 1 łyżka
  • Żurawina suszona 2 garści
  • Amarantus ekspandowany 80-100 g

Sposób przygotowania:

Szyszki krówkowe z amarantusem i żurawiną
Wybrać kruche krówki, ponieważ z takimi najlepiej wychodzą szyszki. Pokroić drobno nożem albo zmielić pulsacyjnie malakserem. Posiekać suszoną żurawinę i dodać do krówek. 

W rondelku rozpuścić masło z łyżką mleka, dodać krówki i rozpuścić, stałe mieszając, na małym ogniu albo w kąpieli wodnej.

Masę krówkową przelać do dużej miski i stopniowo wsypywać ekspandowany amarantus - cały czas mieszać. Kiedy całość przestaje się kleić i zaczyna rozsypywać jak mokry piasek, zwilżonymi dłońmi lepić niewielkie kulki. Ja porcjowałam masę małą gałkownicą do lodów. 

Gotowe szyszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w chłodnym miejscu do przeschnięcia.

Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Tagi:

deser