BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1281]

Szyszki z masą krówkową i kakao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam dzisiaj szyszki które pamiętam z moich dziecinnych lat jak robiła je dla mnie moja babcia. Przygotowywała je z krówek , irysów oraz ryżu preparowanego. Moje przygotowałam z irysów ,gotowej masy kajmakowej oraz ryżu. Wyszły pyszne.

Szyszki z masą krówkową i kakao

Składniki:

Szyszki z masą krówkową i kakao

 

  • masło 100 g,
  • irysy 200 g,
  • masa kajmakowa 1/2 puszki
  • ryżu preparowanego około 100 g,
  • kakao gorzkie 1 łyżka,

Sposób przygotowania:

Szyszki z masą krówkową i kakao
Irysy porozwijać z papierków włożyć do rondla z masłem i rozpuścić - mieszać aby masa się nie przypaliła.

Pod koniec rozpuszczania dodać 1/2 puszki masy kajmakowej (krówkowej) i łyżkę gorzkiego kakao.(masę wcześniej podgrzać w gorącej wodzie aby była płynna).

Gdy cukierki i masa są całkowicie rozpuszczone dodać ryż i wymieszać.

Lekko przestudzoną lecz jeszcze ciepłą masę podzielić na części i w rękach formować kulki czyli szyszki.

Szyszki pozostawić do wystudzenia.

Tagi:

ciastka deser