SUPERPRZEPIS

Kakaowo-orzechowe ślimaczki z kaszą manną

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 110
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kakaowo-orzechowe ślimaczki z kaszą manną

Uwielbiam te ciasteczka i mogę przyznać, że znajdują się na mojej - dość pokaźnej liście ulubionych oraz autorskich przepisów. Są delikatne, kruche i posiadają pysznie kakaowo-orzechowy posmak.

Składniki:

Kakaowo-orzechowe ślimaczki z kaszą manną

Około 10 większych sztuk:

  • 1/2 szklanki kaszy manny (u mnie orkiszowa; 1 szklanka = 250 ml)
  • 1/4 szklanki mąki żytniej (u mnie typ 720, można użyć mąki pszennej)
  • 1/4 szklanki mąki orzechowej (lub drobno zielonych orzeszków ziemnych)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka masła/pasty orzechowej
  • 5 łyżek cukru pudru (płaskich)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kakaowo-orzechowe ślimaczki z kaszą manną

Masa:

Kakaowo-orzechowe ślimaczki z kaszą manną
Ciasto powinno być niezbyt suche i nie twarde.

Wszystkie składniki należy połączyć za pomocą dłoni na jednolitą masę.

Formowanie:

Kakaowo-orzechowe ślimaczki z kaszą manną
Ciasteczka można przygotować o dowolnej wielkości.

Ciasto podzielić na porcje o wielkości większego orzecha włoskiego, a następnie z każdego kawałka uformować wałeczek, który należy delikatnie i ściśle zrolować.

Pieczenie:

Kakaowo-orzechowe ślimaczki z kaszą manną
Ciasteczka w moim domu znikają w zaprezentowanej wersji, ale możecie je wzbogacić odrobiną polewy czekoladowej.

Wszystkie ciasteczka przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)