Sposób przygotowania:
Bananowa rozkoszBiszkopt:
Dwie blaszki do pieczenia wyłożyć papierem bądź lekko wysmarować tłuszczem.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier. W następnej kolejności dorzucić żółtka, a na samym końcu delikatnie wmieszać łyżką drewnianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ciasto podzielić na dwie części. Wylać na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
Masa śmietanowa i galaretka:
Żelatynę namoczyć (tak, aby woda ją przykryła), następnie rozpuścić i delikatnie wystudzić (nie może być gorąca).
Śmietanę ubić na sztywno, na samym końcu dodać cukier puder, a później rozpuszczoną, przestygniętą żelatynę.
Galaretki rozpuścić w 750 ml wody.
Przełożenie:
Biszkopt - dżem porzeczkowy - obrane i przekrojone wzdłuż banany - połowa masy śmietanowej - drugi biszkopt - pozostała część masy śmietanowej - tężejąca galaretka.