Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 45]

Bananowa rozkosz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Super, orzeźwiające ciasto z bananami w połączaniu z lekką masą ze śmietany kremówki - polecam dla każdego łasucha.

Bananowa rozkosz

Składniki:

Bananowa rozkosz

Składniki na biszkopt:

Składniki na masę śmietanową:

Dodatkowo:

  • 5 bananów (w zależności od wielkości)
  • 3 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe
  • dżem porzeczkowy lub z czarnego bzu.

Sposób przygotowania:

Bananowa rozkosz

Biszkopt:

Dwie blaszki do pieczenia wyłożyć papierem bądź lekko wysmarować tłuszczem.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier. W następnej kolejności dorzucić żółtka, a na samym końcu delikatnie wmieszać łyżką drewnianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

Ciasto podzielić na dwie części. Wylać na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka.

Masa śmietanowa i galaretka:

Żelatynę namoczyć (tak, aby woda ją przykryła), następnie rozpuścić i delikatnie wystudzić (nie może być gorąca).

Śmietanę ubić na sztywno, na samym końcu dodać cukier puder, a później rozpuszczoną, przestygniętą żelatynę.

Galaretki rozpuścić w 750 ml wody.

Przełożenie:

Biszkopt - dżem porzeczkowy - obrane i przekrojone wzdłuż banany - połowa masy śmietanowej - drugi biszkopt - pozostała część masy śmietanowej - tężejąca galaretka.

Tagi:

deser ciasto