kama1132

kama1132

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 139]

Szyszki ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Słodziutkie szyszeczki z masy krówkowej.

Szyszki ryżowe

Składniki:

Szyszki ryżowe

 

  • 2 szklanki ryżu preparowanego
  • 1 litr mleka tłustego
  • 2 szklanki cukru
  • pół kostki masła

Sposób przygotowania:

Szyszki ryżowe
Mleko wlewamy do garnka i wsypujemy cukier, wszystko mieszamy gotujemy na małym ogniu, gdy cukier się rozpuści ciągle mieszamy z małymi przerwami , należy uważać by nie przypalić mlecznej masy. Gdy masa ściemnieje i zacznie gęstnieć dodajemy masło i nadal mieszamy. Na koniec zostawiamy by masa zgęstniała, dodajemy do krówki ryż i formujemy szyszki,które układamy da blacie i wsadzamy do lodówki, po kilku godzinach szyszki sa już do jedzenia.

Tagi:

ryż