Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Tagliatelle z czerwonym pesto Buni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pesto to cały poemat. Nie ma lepszego sosu do makaronu. Najfajniejsze jest to , że robi się go na zimno ucierając różne składniki z oliwą

Tagliatelle z czerwonym pesto Buni

Składniki:

Tagliatelle z czerwonym pesto Buni

 

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki orzechów włoskich ( można użyć pinii, laskowych lub innych )
  • ½ szklanki suszonych pomidorów w oleju
  • 1 usiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki usiekanych listków czerwonej bazylii
  • szczypta soli
  • pieprz mielony
  • ½ usiekanej drobno czerwonej papryki
  • 25 dag makaronu Tagliatelle
  • 5 łyżek utartego parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z czerwonym pesto Buni
Utrzeć na miazgę orzechy, pomidory, cebulę , czosnek, bazylię , czerwoną paprykę dodając w trakcie ucierania oliwę (ręcznie w moździerzu lub blenderem). Kiedy masa uzyska odpowiednią gładkość doprawić solą i pieprzem .Ugotować makaron al dente .Odcedzić . Wymieszać z parmezanem . Po chwili dodać Pesto . Dokładnie wymieszać tak by makaron był dokładnie oblepiony sosem . Podawać bezpośrednio po zrobieniu .

Tagi:

makaron