marta0512

marta0512

Kucharz
[Przepisów: 13]

Tagliatelle z krewetkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny makaron, który uwielbia cała moja rodzina i wszyscy moi znajomi :)

Tagliatelle z krewetkami

Składniki:

Tagliatelle z krewetkami

 

  • 20 krewetek tygrysich
  • 1,5 serka topionego firmy SERTOP złoty ementaler (w kostce)
  • kostka rosłowa bulion drobiowy
  • szklanka wody
  • pęczek koperku
  • 1 duży por - biała część
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 kostki masła
  • łyżka mąki (ewentualnie)
  • pieprz
  • makaron tagliatelle

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z krewetkami
Na patelni rozpuścić maso i podsmażyć pokrojony w plastry por i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać pół kostki rosołowej rozpuszczonej w szklance wody, chwilę pogotować i dodać serek topiony pokrojony na mniejsze kawałki i mieszać, by się rozpuścił. Jeśli powstały sos jest zbyt rzadki, zagęścić go łyżką mąki. Następnie dodać drobno pokrojony koperek i całość wymieszać. Na konieć dodać krewetki i pogotować je w sosie około 3 minuty. Doprawić pieprzem. Nie solić (serek topiony jest słony).
W między czasie ugotować makaron tagliatelle razem z drugą połową kostki rosołowej.
Podawać od razu po przygotowaniu.