aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Tagliatelle z pomieszanym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dzisiaj nie miałam czasu na gotowanie, więc musiałam przygotować szybki obiad. Póki ugotował się makaron ja szybko zrobiłam do niego sos z tego co miałam pod ręką. Tak oto powstał ten przepis.

Tagliatelle z pomieszanym sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tagliatelle z pomieszanym sosem

 

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z pomieszanym sosem
Makaron gotujemy w posolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Gdy makaron się gotuje, my robimy sos.Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzany olej w garnku. Lekko solimy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy mięso mielone i co chwilę mieszając smażymy przez 3 minuty. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka z cebulą i mięsem. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez 5 minut. Po tym czasie wlewamy sok pomidorowy. Mieszamy i zagotowujemy sos. W kubku mieszamy mąkę z 100 ml wody i wlewamy ją do sosu. Go chwilę mieszając gotujemy przez 5 minut. Przyprawiamy pieprzem. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy sos wyjdzie zbyt gęsty, możemy dolać do niego troszkę wody.Odcedzony, jeszcze gorący makaron przekładamy na talerze i polewamy go sosem.Takim oto prostym i szybkim sposobem mamy smaczny i syty obiad.
Tagliatelle z pomieszanym sosem
Do uduszonej cebuli dodajemy mięso mielone i całość chwilę smażymy.
Tagliatelle z pomieszanym sosem
Do cebuli z mięsem porzucamy pokrojone w plasterki pieczarki.
Tagliatelle z pomieszanym sosem
Następnie do garnka wlewamy sok pomidorowy, mieszamy i gotujemy sos.
Tagliatelle z pomieszanym sosem
Sos lekko zagęszczamy mąką, przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu wciskamy ząbki czosnku. Podajemy z makaronem.

Tagi:

mięso makaron