Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Tajski deser Khao Niaow Ma Muang

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie ma nic lepszego niż super łatwy i super smaczny deser - słodki ryż z mango i z sosem kokosowym - gwarantowane talerze będą wylizane!

Tajski deser Khao Niaow Ma Muang Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tajski deser Khao Niaow Ma Muang

 

  • 1 szklanka tajskiego ryżu słodkiego kleistego
  • 1 - 2 dojrzałych mango
  • 4 - 5 łyżek cukru brązowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • woda do gotowania ryżu

Sposób przygotowania:

Tajski deser Khao Niaow Ma Muang
Wsypać ryż do garnka, zalać 1 szklanką wody i zostawić tak na 20 - 30 minut, nawet do 4 godzin. Nie odlewać tej wody, po prostu dodać ¾ szklanki wody plus ¼ łyżeczki soli, ¼ puszki mleka kokosowego i 1 łyżkę cukru brązowego, wymieszać razem dobrze, doprowadzić do zagotowania, przykryć pokrywką lekko uchyloną, zmniejszyć ogień na mały i gotować tak 20 minut. Ryż powinien wchłonąć tą wodę kokosową. Wyłączyć ogień ale zostawić garnek na palniku z pokrywką nałożoną szczelnie na 5 - 10 minut. Aby zrobić sos należy podgrzać ale nie gotować resztę mleka kokosowego z 3 łyżkami cukru brązowego tak, aby cukier się rozpuścił. Spróbować czy jest słodkie ale trzeba pamiętać, że sos z ryżem będzie mniej słodki. Przed podaniem obrać mango, pokroić na kawałki, nałożyć porcje ryżu na talerzyki, na ryż kawałki mango i polać obficie sosem kokosowym.
Tajski deser Khao Niaow Ma Muang
Tajski słodki ryż kleisty do robienia deserów.

Tagi:

ryż