Sposób przygotowania:
Tajski deser Khao Niaow Ma Muang
Wsypać ryż do garnka, zalać 1 szklanką wody i zostawić tak na 20 - 30 minut, nawet do 4 godzin. Nie odlewać tej wody, po prostu dodać ¾ szklanki wody plus ¼ łyżeczki soli, ¼ puszki mleka kokosowego i 1 łyżkę cukru brązowego, wymieszać razem dobrze, doprowadzić do zagotowania, przykryć pokrywką lekko uchyloną, zmniejszyć ogień na mały i gotować tak 20 minut. Ryż powinien wchłonąć tą wodę kokosową. Wyłączyć ogień ale zostawić garnek na palniku z pokrywką nałożoną szczelnie na 5 - 10 minut. Aby zrobić sos należy podgrzać ale nie gotować resztę mleka kokosowego z 3 łyżkami cukru brązowego tak, aby cukier się rozpuścił. Spróbować czy jest słodkie ale trzeba pamiętać, że sos z ryżem będzie mniej słodki. Przed podaniem obrać mango, pokroić na kawałki, nałożyć porcje ryżu na talerzyki, na ryż kawałki mango i polać obficie sosem kokosowym.