Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Pieczone udka na kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Poznaj mój przepis na danie z udek kurczaka, zapiekanych z kapustą. Z pewnością polubisz przepis na udka kurczaka, ponieważ mięso przygotowane według tego przepisu jest bardzo smaczne, a samo przygotowanie potrawy proste.

Pieczone udka na kapuście

Składniki:

Pieczone udka na kapuście

 

  • 6 udek kurczaka
  • ½ główki kapusty białej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 200 g pasty paprykowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól

Sposób przygotowania:

Pieczone udka na kapuście

I

Pieczone udka na kapuście
Przygotowanie mięsa, udka myjemy, kroimy na połówki i marynujemy w marynacie.

1. Mięso myję, ususzam, kroję na połówki, przekładam do miski. Do mięsa dodaję pastę paprykową, jedną łyżkę oliwy z oliwek, sól, obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na dwie godziny.

II

Pieczone udka na kapuście
Przygotowanie warzyw, warzywa kroimy, doprawiamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.

2. Kapustę szatkuję, cebulę obieram, drobno kroję, papryki myję, usuwam nasiona, kroję w paseczki. Marchewki obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa przekładam do miski, wlewam jedną łyżkę oliwy z oliwek, solę i dokładnie mieszam, Warzywa układam na dnie naczynia żaroodpornego.

III

Pieczone udka na kapuście
Układanie na warzywach udek z kurczaka i pieczenie w rozgrzanym piekarniku.

3. Na warzywach układam udka kurczaka, piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.

IV

4. Danie gotowe. Podaję z ziemniakami.
5. Smacznego