Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Meksykańska Zupa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś polecam danie jednogarnkowe. Aromatyczna, rozgrzewająca zupa z wieprzowym mięsem oraz dodatkiem warzyw. Smaczna, pożywna, wypróbuj przekonaj się Sam.

Meksykańska Zupa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Meksykańska Zupa

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ kg pieczarek
  • 3 papryki czerwone
  • 60 g w proszku zupy francuskiej cebulowej
  • 2 słoiki sosu meksykańskiego
  • 2 serki topione śmietankowe
  • Olej do smażenia
  • 150 g śmietany 30 %
  • Szczypta chili
  • Sól
  • ½ łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Meksykańska Zupa

I

Meksykańska Zupa
Przygotowanie mięsa, mięso kroimy w kostkę, smazymy razem z cebulą, doprawiamy.

1. Cebule obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pokrojone w kostkę mięso. Doprawiam solą oraz papryką ostrą.

II

Meksykańska Zupa
Przygotowanie ziemniaków, pieczarek oraz papryki.

2. Ziemniaki obieram, myję, kroję w kostkę, przekładam do garnka, solę, zalewam wodą i gotuje.
3. Pieczarki myję, osuszam, kroję w plasterki, papryki, myję, usuwam nasiona, kroję w paseczki. Grzyby z papryką przesmażam na rozgrzanym oleju. Doprawiam solą.

III

Meksykańska Zupa
Doprawianie zupy oraz zagęszczanie.

4. Do ziemniaków prawie ugotowanych dodaję mięso oraz grzyby z papryką.
5. Zupy cebulowe rozrabiam w małej ilości wody, wlewam do zupy, następnie wlewam sosy meksykańskie, wsypuję chili.

IV

Meksykańska Zupa
rozrabianie serków z śmietaną i łączenie z zupą.

6. Serki rozrabiam razem ze śmietaną i również dodaję do zupy. Chwilkę gotuje do momentu zagotowania.

V

Meksykańska Zupa

7. Zupa gotowa. Smacznego.