Sposób przygotowania:
Frytki na dwóch łyżkach oleju
Ziemniaki na dobre frytki powinny być mączyste, ziemniaki obrać, pokroić na 0,5 cm talarki i pokroić talarki na 0,5 cm słupki.
Pokrojone ziemniaki wsypać do większej miski, posypać cukrem, zalać zimną wodą i odstawić na 30-40 minut.
Ziemniaki wylać na durszlak, osuszyć je ściereczką kuchenną lub ręcznikiem papierowym i wsypać do suchej miski.
Na ziemniaki wsypać ostrą paprykę, wlać 2 łyżki oleju i wszystko wymieszać.
Urządzenie do frytek rozgrzać na 160C i do kosza wsypać ziemniaki, piec 16 minut, potrząsnąć koszem i w 180C i piec jeszcze 12 minut, w połowie pieczenia potrząsnąć koszem.
Jogurt gęsty naturalny 380 ml wymieszać w blenderze do smaku z solą, cukrem, pieprzem, ząbkami czosnku, rzodkiewkami, koperkiem, sokiem z cytryny i mamy sos do frytek.
Pokrojone ziemniaki wsypać do większej miski, posypać cukrem, zalać zimną wodą i odstawić na 30-40 minut.
Ziemniaki wylać na durszlak, osuszyć je ściereczką kuchenną lub ręcznikiem papierowym i wsypać do suchej miski.
Na ziemniaki wsypać ostrą paprykę, wlać 2 łyżki oleju i wszystko wymieszać.
Urządzenie do frytek rozgrzać na 160C i do kosza wsypać ziemniaki, piec 16 minut, potrząsnąć koszem i w 180C i piec jeszcze 12 minut, w połowie pieczenia potrząsnąć koszem.
Jogurt gęsty naturalny 380 ml wymieszać w blenderze do smaku z solą, cukrem, pieprzem, ząbkami czosnku, rzodkiewkami, koperkiem, sokiem z cytryny i mamy sos do frytek.
zbysiowa
ziutula
zbysiowa
Tak myślałam, że bez tłuszczowa :)