ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Frytki na dwóch łyżkach oleju

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Frytki z niską zawartością oleju? Tak, można takie domowe frytki z dobrych ziemniaków przygotować, frytki mają chrupiącą skórkę i są mięsiste w środku, z sosem czosnkowym smakują pysznie.

Frytki na dwóch łyżkach oleju Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Frytki na dwóch łyżkach oleju

 

  • ziemniaki mączyste na frytki 1, 3 kg,
  • woda zimna - ile potrzeba,
  • cukier 1 łyżka,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • olej rzepakowy 2 łyżki,
  • sos domowy - w opisie

Sposób przygotowania:

Frytki na dwóch łyżkach oleju
Ziemniaki na dobre frytki powinny być mączyste, ziemniaki obrać, pokroić na 0,5 cm talarki i pokroić talarki na 0,5 cm słupki.

Pokrojone ziemniaki wsypać do większej miski, posypać cukrem, zalać zimną wodą i odstawić na 30-40 minut.

Ziemniaki wylać na durszlak, osuszyć je ściereczką kuchenną lub ręcznikiem papierowym i wsypać do suchej miski.

Na ziemniaki wsypać ostrą paprykę, wlać 2 łyżki oleju i wszystko wymieszać.

Urządzenie do frytek rozgrzać na 160C i do kosza wsypać ziemniaki, piec 16 minut, potrząsnąć koszem i w 180C i piec jeszcze 12 minut, w połowie pieczenia potrząsnąć koszem.

Jogurt gęsty naturalny 380 ml wymieszać w blenderze do smaku z solą, cukrem, pieprzem, ząbkami czosnku, rzodkiewkami, koperkiem, sokiem z cytryny i mamy sos do frytek.
Frytki na dwóch łyżkach oleju
Najlepiej nadaje się do frytek olej rzepakowy.
Frytki na dwóch łyżkach oleju
Zamiast ostrej papryki można dac inne przyprawy.