Sposób przygotowania:
talarki ziemniaczane
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki ok. 0,5 cm grubości.
W garnku (ja używam takiego owalnego, służącego do duszenia mięs, tzw. gęsiarka) rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w półtalarki, listek i kilka ziarenek ziela angielskiego. Możemy również dodać pokrojony w kostkę boczek, wędzone żeberka lub kiełbasę. Gdy cebula już będzie zeszklona dodajemy ziemniaki, polewamy wodą, solimy, pieprzymy.
Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, do momentu gdy ziemniaki będą miękkie, lekko rozpadające się.
Talarki mogą być samodzielnym daniem jak również dodatkiem np. do kotleta. Mi najbardziej smakują w połączeniu z jajkiem sadzonym i mizerią. Pycha obiad.
W garnku (ja używam takiego owalnego, służącego do duszenia mięs, tzw. gęsiarka) rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w półtalarki, listek i kilka ziarenek ziela angielskiego. Możemy również dodać pokrojony w kostkę boczek, wędzone żeberka lub kiełbasę. Gdy cebula już będzie zeszklona dodajemy ziemniaki, polewamy wodą, solimy, pieprzymy.
Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, do momentu gdy ziemniaki będą miękkie, lekko rozpadające się.
Talarki mogą być samodzielnym daniem jak również dodatkiem np. do kotleta. Mi najbardziej smakują w połączeniu z jajkiem sadzonym i mizerią. Pycha obiad.
Saja
Evi
eli_555
lkonig