tomek458

tomek458

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Tarator

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zimne zupy są idealne na upalne dni. Lekkie, odżywcze i nie tylko nietuczące, ale wręcz odchudzające, bo takie właściwości mają ogórki.

Tarator

Składniki:

Tarator

 

Sposób przygotowania:

Tarator
1. Warzywa myjemy i osuszamy. Koperek siekamy, czosnek drobno kroimy. 1,5 ogórka obieramy, ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 10 minut.

2. Jogurt lub kefir ubijamy, dodajemy lekko odciśniętego ogórka, koperek (część odkładamy), czosnek i pokruszone orzechy. Doprawiamy solą i oliwą. Mieszamy, przykrywamy i na 2-3 godziny wstawiamy do lodówki.

3. Połowę ogórka (ze skórką) i rzodkiewki kroimy w plasterki. Zupę rozlewamy do talerzy, dekorujemy i posypujemy koperkiem.

Smacznego!