Sposób przygotowania:
Tarator
1. Warzywa myjemy i osuszamy. Koperek siekamy, czosnek drobno kroimy. 1,5 ogórka obieramy, ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 10 minut.
2. Jogurt lub kefir ubijamy, dodajemy lekko odciśniętego ogórka, koperek (część odkładamy), czosnek i pokruszone orzechy. Doprawiamy solą i oliwą. Mieszamy, przykrywamy i na 2-3 godziny wstawiamy do lodówki.
3. Połowę ogórka (ze skórką) i rzodkiewki kroimy w plasterki. Zupę rozlewamy do talerzy, dekorujemy i posypujemy koperkiem.
Smacznego!
2. Jogurt lub kefir ubijamy, dodajemy lekko odciśniętego ogórka, koperek (część odkładamy), czosnek i pokruszone orzechy. Doprawiamy solą i oliwą. Mieszamy, przykrywamy i na 2-3 godziny wstawiamy do lodówki.
3. Połowę ogórka (ze skórką) i rzodkiewki kroimy w plasterki. Zupę rozlewamy do talerzy, dekorujemy i posypujemy koperkiem.
Smacznego!