Sposób przygotowania:
Tarta budyniowa z aromatycznymi truskawkami
Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę , dodajemy pokrojone , zimne masło , siekamy nożem . Dodajemy żółtka , sól , zagniatamy szybko ciasto . Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut . Wyjmujemy ciasto z lodówki , wykładamy nim formę do tarty , uprzednio nasmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą . Nakłuwamy ciasto widelcem . Obciążamy ciasto fasolą lub grochem . Podpiekamy w piekarniku w 200 C przez 20 - 30 minut .Gotujemy budyń , do gorącego dodajemy masło , ucieramy . Wylewamy ciepły budyń na ciasto . Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na pół , układamy na budyniu . Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika , pieczemy jeszcze 10-15 minut .
Zagniatanie ciasta .
Wylepienie ciastem formy do tarty .
Wysypanie fasoli na ciasto .
Wylanie budyniu na podpieczone ciasto .
Wyłożenie truskawek na budyń .