Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Tarta budyniowa z polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna i szybka tarta budyniowa.

Tarta budyniowa z polewą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta budyniowa z polewą

 

  • 200g mąki
  • 120g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • żółtko
  • 2 budynie waniliowe
  • litr mleka
  • polewa biało-deserowa
  • kilka łyżeczek masy kajmakowej

Sposób przygotowania:

Tarta budyniowa z polewą
Z mąki, masła, cukru i żółtka zagnieść kruche ciasto. Zafoliować i włożyć na godzinę do lodówki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem z lodówki. Nakłuć widelcem, piec ok. 25-30 min. w temp. 180st. C. Budyń przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, ostudzony wylać na zimne ciasto. Polewę instant podgrzać i polać ciasto tworząc dowolny wzór. Na koniec nałożyć po kleksie masy kajmakowej.
Tarta budyniowa z polewą
Składniki do przygotowania tarty budyniowej.
Tarta budyniowa z polewą
Ze składników ciasta zagnieść kruche i schłodzić.
Tarta budyniowa z polewą
Ciasto nakłuć widelcem i upiec w temp. 180st. C.
Tarta budyniowa z polewą
Na ciasto wylać budyń i udekorować polewą i masa kajmakową.

Tagi:

tarta