Sposób przygotowania:
Pumpkin pie, amerykański deser
Dynie piżmowe przekroić na pół, wydrążyć środek, czyli pestki i miąższ. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić olejem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez około 20 - 30 minut. Upieczone kawałki dyni oddzielić od twardej części i zmiksować by powstało pure.
Kruche ciasto:
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól oraz pokrojone w male kawałeczki zimne, twarde masło. Zagnieść ciasto dolewając wodę. Jednolite, wyrobione ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy.
Rozwałkowanym płatem ciasta wyłożyć okrągłe naczynie żaroodporne do tart. Wystającą część ciasta delikatnie odkroić. Pozostałe ciasto można wykorzystać np. do mini tart.
Wyłożone w formie ciasto delikatnie ponakłuwać widelcem.
Piekarnik nagrzać do 220 C.
Do miski włożyć pure z dyni, dodać jajka, cukry, śmietankę, sol oraz pozostałe przyprawy. Delikatnie wszystko zmiksować lub wymieszać.
Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić wyłożone ciastem naczynie .
Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec pumpkin pie przez około 40-50 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wystudzić.
Podawać z bitą śmietaną.
Kruche ciasto:
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól oraz pokrojone w male kawałeczki zimne, twarde masło. Zagnieść ciasto dolewając wodę. Jednolite, wyrobione ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy.
Rozwałkowanym płatem ciasta wyłożyć okrągłe naczynie żaroodporne do tart. Wystającą część ciasta delikatnie odkroić. Pozostałe ciasto można wykorzystać np. do mini tart.
Wyłożone w formie ciasto delikatnie ponakłuwać widelcem.
Piekarnik nagrzać do 220 C.
Do miski włożyć pure z dyni, dodać jajka, cukry, śmietankę, sol oraz pozostałe przyprawy. Delikatnie wszystko zmiksować lub wymieszać.
Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić wyłożone ciastem naczynie .
Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec pumpkin pie przez około 40-50 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wystudzić.
Podawać z bitą śmietaną.
SylaUla
Netka
Bardzo dziekuje :)
Nie wiem dlaczego napisałam o dyni piżmowej, chyba pozna pora jest tego przyczyna, dynia jakiej użyłam to dynia hokkaido :)