Sposób przygotowania:
Tarta czekoladowa z malinamiETAP 1:
Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu lub rozkruszyć za pomocą wałka. Połączyć z kakao i rozpuszczonym masłem.
Wymieszać wszystko dokładnie.
ETAP 2:
Mieszankę wyłożyć na dno tarty (Ø 25 cm) wyrównać dociskając do dna. Można również wylepić boki i wstawić do lodówki.
Jeżeli tarta nie ma odpinanego dna, można wyłożyć ją folią spożywczą. Będzie łatwiej wyjąć ją z formy.
ETAP 3:
Czekoladę połamać na kostki i umieścić w misce. 1 szklankę śmietanki podgrzać, aż będzie bardzo gorąca i zalać czekoladę.
Delikatnie mieszając rozpuścić ją uzyskując jednolitą masę. Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje rozpuścić nad małym płomieniem.
Połączyć z czekoladą i odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość.
ETAP 4:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić, wlewając cienkim strumykiem mleko skondensowane. Wmieszać w przestudzoną masę czekoladową i gotową wylać na dno tarty.
Odstawić do lodówki, aby wszystko stężało. Na zastygniętym kremie ułożyć świeże maliny i udekorować listkami mięty. Smacznego :)
bryndzia
Jagodowa
Magdalena88
Mniam1