Sposób przygotowania:
Tarta czekoladowa z kremem tiramisu i malinamiEtap 1:
Na stolnicy przesiać mąkę i kakao, dodać kardamon i cukier puder, wymieszać. W mące zrobić zagłębienie i dodać żółtka, zimne masło i szczyptę soli.
Etap 2:
Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać łyżeczkę śmietany. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Etap 3:
Ciasto rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką. Przy pomocy wałka przenieść ciasto i wylepić formę wysmarowaną masłem. Jeśli forma jest z silikonu nie trzeba jaj natłuszczać.
Etap 4:
Ciasto ponabijać widelcem. Włożyć do zamrażarki na 15 minut.
Włożyć do nagrzanego piekarnika z funkcją termoobiegu w 180°C i tartę piec do 15 min. Ostudzić. Wyjąć z formy.
Etap 5:
Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem, kolejno dodać serek mascarpone, a na końcu likier tiramisu.
Krem wyłożyć na ciasto.
Udekorować malinami. Całość można polać kawałkiem roztopionej czekolady. Włożyć do lodówki.
SylaUla
Czekoladka 2